Petgoodies

Help mijn hond heeft last van blaasstenen, wat nu?

Help mijn hond heeft last van blaasstenen, wat nu?  

Als je hond moeite heeft met plassen, steeds maar kleine beetjes kan of het niet goed lukt zijn plasje kwijt te kunnen, kan dit duiden op een onderliggend probleem zoals blaasstenen hond of op een blaasontsteking. Het is een probleem dat met name veel bij katten voorkomt maar ook honden kunnen er last van hebben. Vermoed je dat je hond iets mankeert op dit gebied? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts om de diagnose te laten stellen en met een behandeling te starten.  

Wat zijn blaasstenen bij een hond?  

Bij een blaasontsteking bij honden zie je vaak dezelfde symptomen als bij blaasstenen dus het is belangrijk dat de juiste diagnose wordt gesteld. Indien je hond last van blaasstenen heeft, beginnen deze doorgaans als een soort gruis. Dit zijn kleine kristallen die steeds verder aan elkaar klonteren in de blaas van de hond en als ze groter worden, echte steentjes worden. Het moge duidelijk zijn dat deze steentjes het plassen belemmeren bij de hond en dat het dier er echt last van kan hebben.  

Hoe worden blaasstenen behandeld?  

Indien de diagnose blaasstenen bij je hond wordt gesteld, kan daar in de meeste gevallen wat aan gedaan worden. Er wordt eerst gekeken om wat voor soort blaasstenen bij de hond het gaat. Hiervoor doet de dierenarts bloedonderzoek. Met een echo kan bekeken hoe groot de steentjes zijn en hoeveel er in de blaas zitten. Heeft je hond struviet gruis of stenen? Dan kan daarvoor een speciaal dieet worden voorgeschreven en moet je hond goed drinken. De steentjes worden dan kleiner en worden vanzelf met de urine mee afgevoerd. Gaat het om  

calcium-oxalaat steentjes, dan dienen deze middels een operatie worden verwijderd. Soms zijn de blaasstenen dermate groot dat de hond ze niet kan uitplassen en moeten ze altijd operatief worden verwijderd. Daarna krijgt je hond een speciaal dieet om de vorming van nieuwe steentjes te voorkomen.  

Pijnstillers en antibiotica voor je hond als deze blaasontsteking heeft 

Vermoed je plasproblemen bij je hond? Wacht dan niet en grijp snel in. Je hond kan er echt pijn aan hebben en dat gun je het beestje niet. Is er sprake van een ontsteking? Dan zal de dierenarts pijnstillers en antibiotica voorschrijven. Dat is bij vrijwel geen enkele hond moeilijk om toe te dienen want je doet het gewoon in een snoepje of stukje vlees en de hond eet het toch wel op. Zelf wil je geen pijn hebben dus laat ook je huisdier niet onnodig lijden.  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *